TURUNÇ, ŞİFASI VE MUTFAKTA KULLANIMI
Latince; citrus aurantium, dünya onu ekşi portakal, Sevilla portakalı veya günümüzde popüler olan ismi neroli olarak tanıyor. Meyvesi, yaprakları, tohumları – çekirdekleri, çiçeği özellikle terapik yağlar ve kozmetik üretiminde kullanılıyor. Akdeniz, Güney Asya, Karayip Adaları, Güney Afrika’da yetişiyor. Anti-inflamatuar ve antiviral özelliklere sahip olması dolayısı ile önemli. İçeriğindeki yoğun C vitamini sayesinde başta kanser olmak üzere, kalp sağlığını koruyucu etkileri var. Ayrıca kaygıyı, sindirimi ve uykusuzluğu hafifletmek için kullanılıyor. Kilo verme diyetlerinde destekleyici ve besin takviyelerinde yer alıyor. Kabuk ve yapraklarından da benzer faydalarda çay olarak yararlanılıyor. Greyfurtta olduğu gibi bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu konuda mutlaka uzman görüşü alınmalıdır.
Mutfakta Kullanımı
Doğal olarak jelleştirici bir ajan olan pektin bakımından zengin olduğu için reçel ve marmelat yapımına çok uygundur.
Turunç yağı aşağıdaki maddeler için bir tatlandırıcı veya katkı maddesi olarak kullanılır.
- *Gıda koruyucuları ve jöle yapımı
- *Şekerleme ve meyve şekerlemesi
- *Tatlılar (dondurma, turta, hamur işleri)
- *Soslar ve chutney’ler
- *Salata sosu
- *Fermente şarap
- *Acı portakalın suyu, balık ve etleri tatlandırmak ve marine etmek için kullanılabilir.
- *Bazı bölgelerde sirkeye benzer şekilde kullanılır.
- *Ekstrakte edilen yağlar Grand Marnier gibi likörlere farklı bir tat verir.
- *Çin’de acı portakal bitki çayları ve ilaç yapımında kullanılmaktadır.
Turunç Reçeli
6 adet turunç
3 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 çay bardağı turunç suyu
Hazırlanışı
- *Turunçları yıkayın ve kurulayın.
- *Turunçların kabuklarını, beyaz kısımlarını almamaya çalışarak soyun.
- *Kabukları rulo haline getirerek iğne geçirilmiş yorgan ipine dizin.
- *Tencereye su koyun ve kaynatın.
- *İpe dizilmiş turunçları yarım saat kaynatın ve ardından çok soğuk suya alın (rengi korumak için)
- *Günde bir kez suyunu değiştirerek 4 – 5 gün suda bekletin.
- *Tencereye 2 su bardağı suyunu ve şekerini koyup kaynatın.
- *Kaynayan şekere turunçları ve turunç suyunu ekleyip 1 saat pişirin.
- *Pişirirken üzerinde biriken köpükleri alın ve kıvamı yoğunlaşınca sıcak ve steril cam kavanozlara koyarak muhafaza edin.
https://academicjournals.org/article/article1380019714_Suryawanshi.pdf
https://www.winchesterhospital.org/health-library/article?id=104666