TAŞ GİBİ YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI
- Güvenilir bir sütünüz varsa en lezzetli yoğurda ilk adımı atabilirsiniz. Yoksa pastörize “Günlük” sütle de yapabilirsiniz.
- Sütün yağ oranı yüksek olursa, yoğurdun yoğunluğu artacaktır.
- Sütü kaynatacağınız tencere deterjandan arınmış ve sudan geçirilmiş olmalı.
- Sütü önce kaynatın ve ocağı kısarak ilk halinden 1 parmak daha aşağı seviyeye kadar buharlaşmasını sağlayın.
- Maya seçerken iyi kalite ev yoğurdu kullanabilirsiniz ve her yoğurt mayaladığınızda, kendi mayanızdan ayırmalısınız.
- 1 lt süt için – 1 çorba kaşığı yoğurt ölçüsü idealdir.
- Sütü kaynama noktasına kadar ısıtıp, serçe parmağınızı batırın ve 10 a kadar sayın, daha fazla tutamadığınızda ideal sıcaklığa ulaşmışsınızdır. ( Mayalama sıcaklığı 44- 45 C )
- Tencere üzerini kapakla değil, delikli süzgeç ve üzerine bezle kapatın. Süzgeç buharlaşma ve sulanmayı önleyecektir.
- Oda sıcaklığında 6 – 8 saat, ardından üzeri açık olarak en az 24 saat buzdolabında dinlendirin.
KAVANOZDA YOĞURT
- Yukarıda anlattığım gibi sütü kaynatın.
- 1 çorba kaşığı yoğurdu, 1 çay bardağı sütle çırpın.
- Kalan sütü kavanozlara paylaştırın.
- Çırpılmış yoğurttan birer tatlı kaşığı kavanozlara alın ve 4 – 5 kez kaşıkla aynı yöne karıştırın.
- Üzerini kapatın ve önceki adımları izleyin.