Servis:
Hazırlama: xx dk.
Pişirme: xx dk.
- ½ lt. salça için
- 5 kg. domates
- 1 çorba kaşığı kaya tuzu – tepeleme
- Üzerine
- Zeytinyağı
- Domatesleri yıkayın ve kurulayın.
- Mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin ve geniş tabanlı tencereye koyun.
- Kısık ateşte iyice koyulaşıncaya kadar pişirin.
- Pişen salçaya tuzunu ekleyin ve tekrar blanderla karıştırın.
- Salçayı tepsiye dökün. Güneşte kurumayacak ancak kıvamı susuz olacak şekilde kurutun. Kuruturken üzerini bir tülbentle kapatın.
- Kaynamış suyla strelize edilmiş kavanozlara salçayı paylaştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin.
- Kullanılmamış bir kapakla kapaklarını kapatın. Serin ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin.
Not:
- Salça yaparken domatesin beresiz ve çürük olmamasına özen gösterin. sıcak suya koyarak kabuklarını soyarak hazırlayabilirsiniz ancak besin değeri için kabuklarıyla hazırlamak daha doğrudur.
- Robottan geçirdikten sonra ayrıca iri delikli bir süzgeçte bekletir ve sonrasında pişirirseniz salçanızın kıvamı daha koyu olacaktır.
- Güneşte kurutmak yerine düşük ısıda fırında da kurutmayı deneyebilirsiniz. Böylece havada bulunan toz ve yabancı maddelerin salçaya karışmasını önleyebilirsiniz.
- Kullanacağınız kavanozları 250 gr. lık seçerseniz açıldıktan sonra bozulmamasını sağlarsınız.
- Farklı lezzet ve çeşitte domates kullanırsanız salçanız daha lezzetli olacaktır.
- İyotlu tuz yerine mutlaka kaya tuzu kullanın. Böylece salçanız daha doğru kıvamda olacak, sulanmayacaktır.
- Salçayı muhafaza ederken cam kavanoz dışında saklama kabı kullanmayın.
- Salça yaparken piyasada satılan katkı ve koruyucu maddeleri eklemeyin.
- Salça yaparken daha fazla miktarda domates kullanmak isterseniz, kaynatma tenceresi ya çok büyük olmalı ya da birden fazla tencere kullanın.
- Malzemeler
-
- ½ lt. salça için
- 5 kg. domates
- 1 çorba kaşığı kaya tuzu – tepeleme
- Üzerine
- Zeytinyağı
- Hazırlanışı
-
- Domatesleri yıkayın ve kurulayın.
- Mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin ve geniş tabanlı tencereye koyun.
- Kısık ateşte iyice koyulaşıncaya kadar pişirin.
- Pişen salçaya tuzunu ekleyin ve tekrar blanderla karıştırın.
- Salçayı tepsiye dökün. Güneşte kurumayacak ancak kıvamı susuz olacak şekilde kurutun. Kuruturken üzerini bir tülbentle kapatın.
- Kaynamış suyla strelize edilmiş kavanozlara salçayı paylaştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin.
- Kullanılmamış bir kapakla kapaklarını kapatın. Serin ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin.
Not:
- Salça yaparken domatesin beresiz ve çürük olmamasına özen gösterin. sıcak suya koyarak kabuklarını soyarak hazırlayabilirsiniz ancak besin değeri için kabuklarıyla hazırlamak daha doğrudur.
- Robottan geçirdikten sonra ayrıca iri delikli bir süzgeçte bekletir ve sonrasında pişirirseniz salçanızın kıvamı daha koyu olacaktır.
- Güneşte kurutmak yerine düşük ısıda fırında da kurutmayı deneyebilirsiniz. Böylece havada bulunan toz ve yabancı maddelerin salçaya karışmasını önleyebilirsiniz.
- Kullanacağınız kavanozları 250 gr. lık seçerseniz açıldıktan sonra bozulmamasını sağlarsınız.
- Farklı lezzet ve çeşitte domates kullanırsanız salçanız daha lezzetli olacaktır.
- İyotlu tuz yerine mutlaka kaya tuzu kullanın. Böylece salçanız daha doğru kıvamda olacak, sulanmayacaktır.
- Salçayı muhafaza ederken cam kavanoz dışında saklama kabı kullanmayın.
- Salça yaparken piyasada satılan katkı ve koruyucu maddeleri eklemeyin.
- Salça yaparken daha fazla miktarda domates kullanmak isterseniz, kaynatma tenceresi ya çok büyük olmalı ya da birden fazla tencere kullanın.