Ev Yapımı Domates Salçası

Servis:

Hazırlama: xx dk.

Pişirme: xx dk.

  • ½ lt. salça için
  • 5 kg. domates
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu – tepeleme
  • Üzerine
  • Zeytinyağı
  • Domatesleri yıkayın ve kurulayın.
  • Mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin ve geniş tabanlı tencereye koyun.
  • Kısık ateşte iyice koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Pişen salçaya tuzunu ekleyin ve tekrar blanderla karıştırın.
  • Salçayı tepsiye dökün. Güneşte kurumayacak ancak kıvamı susuz olacak şekilde kurutun. Kuruturken üzerini bir tülbentle kapatın.
  • Kaynamış suyla strelize edilmiş kavanozlara salçayı paylaştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin.
  • Kullanılmamış bir kapakla kapaklarını kapatın. Serin ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin.
Not:
  • Salça yaparken domatesin beresiz ve çürük olmamasına özen gösterin. sıcak suya koyarak kabuklarını soyarak hazırlayabilirsiniz ancak besin değeri için kabuklarıyla hazırlamak daha doğrudur.
  • Robottan geçirdikten sonra ayrıca iri delikli bir süzgeçte bekletir ve sonrasında pişirirseniz salçanızın kıvamı daha koyu olacaktır.
  • Güneşte kurutmak yerine düşük ısıda fırında da kurutmayı deneyebilirsiniz. Böylece havada bulunan toz ve yabancı maddelerin salçaya karışmasını önleyebilirsiniz.
  • Kullanacağınız kavanozları 250 gr. lık seçerseniz açıldıktan sonra bozulmamasını sağlarsınız.
  • Farklı lezzet ve çeşitte domates kullanırsanız salçanız daha lezzetli olacaktır.
  • İyotlu tuz yerine mutlaka kaya tuzu kullanın. Böylece salçanız daha doğru kıvamda olacak, sulanmayacaktır.
  • Salçayı muhafaza ederken cam kavanoz dışında saklama kabı kullanmayın.
  • Salça yaparken piyasada satılan katkı ve koruyucu maddeleri eklemeyin.
  • Salça yaparken daha fazla miktarda domates kullanmak isterseniz, kaynatma tenceresi ya çok büyük olmalı ya da birden fazla tencere kullanın.
Malzemeler
  • ½ lt. salça için
  • 5 kg. domates
  • 1 çorba kaşığı kaya tuzu – tepeleme
  • Üzerine
  • Zeytinyağı
Hazırlanışı
  • Domatesleri yıkayın ve kurulayın.
  • Mutfak robotundan geçirerek püre haline getirin ve geniş tabanlı tencereye koyun.
  • Kısık ateşte iyice koyulaşıncaya kadar pişirin.
  • Pişen salçaya tuzunu ekleyin ve tekrar blanderla karıştırın.
  • Salçayı tepsiye dökün. Güneşte kurumayacak ancak kıvamı susuz olacak şekilde kurutun. Kuruturken üzerini bir tülbentle kapatın.
  • Kaynamış suyla strelize edilmiş kavanozlara salçayı paylaştırın. Üzerine zeytinyağı gezdirin.
  • Kullanılmamış bir kapakla kapaklarını kapatın. Serin ve ışık almayan bir ortamda muhafaza edin.
Not:
  • Salça yaparken domatesin beresiz ve çürük olmamasına özen gösterin. sıcak suya koyarak kabuklarını soyarak hazırlayabilirsiniz ancak besin değeri için kabuklarıyla hazırlamak daha doğrudur.
  • Robottan geçirdikten sonra ayrıca iri delikli bir süzgeçte bekletir ve sonrasında pişirirseniz salçanızın kıvamı daha koyu olacaktır.
  • Güneşte kurutmak yerine düşük ısıda fırında da kurutmayı deneyebilirsiniz. Böylece havada bulunan toz ve yabancı maddelerin salçaya karışmasını önleyebilirsiniz.
  • Kullanacağınız kavanozları 250 gr. lık seçerseniz açıldıktan sonra bozulmamasını sağlarsınız.
  • Farklı lezzet ve çeşitte domates kullanırsanız salçanız daha lezzetli olacaktır.
  • İyotlu tuz yerine mutlaka kaya tuzu kullanın. Böylece salçanız daha doğru kıvamda olacak, sulanmayacaktır.
  • Salçayı muhafaza ederken cam kavanoz dışında saklama kabı kullanmayın.
  • Salça yaparken piyasada satılan katkı ve koruyucu maddeleri eklemeyin.
  • Salça yaparken daha fazla miktarda domates kullanmak isterseniz, kaynatma tenceresi ya çok büyük olmalı ya da birden fazla tencere kullanın.