Turp Otu
Aromatik ve lezzetli turp otu; eşek turpu, eşek mancarı, yabani turp adlarıyla da bilinir…
Batı Asya, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Güney Avrupa’da doğal ortamda yetişir.
Karaciğer dostu, antioksidan ve C vitamini kaynağıdır. Kalp ve damar sağlığını koruyucu etkileri vardır.
Mutfakta Kullanımı:
Genç yapraklar çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir.
Biraz acı ve teremsi bir tada sahiptir. Doğranarak salatalara eklenir ya da haşlanıp sarımsak, limon ve zeytinyağı ile salatası da yapılır.
İlkbaharda genç yaprakları kullanmak en iyisidir, yaşlı -olgun yapraklar kısa sürede acılaşır.
Tohumları çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir.
Tohum, toz haline getirilerek hardal için mükemmel bir ikame malzemedir.
Filizlenmiş tohumlar baharatlı bir tada sahiptir ve salatalara lezzetli bir katkı sağlar.
Çiçekler çiğ olarak tüketilebilir ve salatalara güzellik katar.
Çiçek tomurcukları brokoli yerine kullanılır; 5 dakikadan fazla olmamak üzere hafifçe buğulanır.
Genç tohum kabukları çiğ olarak tüketilebilir. Gevrek ve suludur, gençken yenmeleri gerekir çünkü hızla sertleşir ve olgunlaşınca lifli hale gelirler.
Tohumdan yemeklik yağ da elde edilir.