SEBZELER ÇİĞ Mİ, PİŞMİŞ OLARAK MI TÜKETİLMELİ?
Çiğ ve pişmiş sebzeleri fayda açısından karşılaştırmak biraz karmaşıktır. Bazı sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde daha faydalı iken, bazıları piştikten sonra daha yararlıdır.
- Mineraller ısıya maruz kaldığında emilimi artarak daha fazla yarar sağlıyor ( demir, magnezyum, kalsiyum, çinko gibi)
- Vitaminler ikiye ayrılıyor:
- Yağda çözünenler: A,D,E,K – ısının etkisi bozulması fazla değil.
- Suda çözünenler: C, B vitaminleri ve antioksidanların etkisi ısıyla azalıyor.
SARIMSAK: Yemeklere ekleyecekseniz, ocağı kapattıktan sonra ilave etmeniz ve çiğ tüketmeniz daha faydalıdır.
HAVUÇ: Hafif ısı, fırın ya da buharda pişirdiğinizde, havuçtaki beta karoten daha çok açığa çıkmaktadır. Beta karoten A vitaminine dönüşecek ve böylece bize daha faydalı hale gelecektir.
BROKOLİ: C vitamini içeriğinden çiğ olarak tüketildiğinde faydalanabilirsiniz ancak tadından çiğ olarak hoşlanmıyorsanız, hızlı bir buhar, içindeki besinlerin çoğunu öldürmeden tadını yumuşatabilir. Yağda kızartmanın aksine, buharda pişirme, glukozinolat adı verilen sağlıklı bileşiğin çoğunu bünyesinde tutmasını sağlar.
MANTAR: Mantarların kalorisi düşüktür ve lif ve antioksidanların yanı sıra benzersiz bir lezzet sunar. Salataya eklemek için çiğ olarak dilimleyebilirsiniz, ancak pişmiş mantar hem doku, hem de lezzet açısından daha makbuldür. Pişmiş mantarlarda antioksidan miktarı daha fazladır. Ancak mantarda kısa sürede hızlı pişirim uygulamalısınız.
ISPANAK: Çiğ olarak tüketildiğinde C vitaminini daha fazla alsak da, pişmiş olarak tükettiğimizde, yapısındaki demir ve kalsiyumdan daha fazla yarar sağlarız.