Meksika Amerika kıtasının güneyinde yer alır. Zengin bir tarihsel geçmişe sahip Meksika mutfağı, Azteklerden Zapoteklere, Otomilerden Mayalara kadar bölgenin eski yerlilerinin mutfak kültürü ile İspanyol, Fransız, Arap ve Karayip mutfaklarının birleşimidir.
Meksika’da yemek, önemli bir kültür öğesidir. Renkli kültürü dolayısı ile zengin mutfak tarihine sahip bir ülkedir. Otantik Meksika yemekleri renkli, baharatlı ve hem taze hem kurutulmuş ürünlerden oluşan lezzetli bir mutfaktır.
Beslenmede soğuk-sıcak teorisi olarak bilinen bir inanca göre günlük beslenmede sıcak yiyeceklerle soğuk yiyecekler bir arada yenerek bir denge oluşturulur. Bu inançla Meksika Mutfağı’nın neden bu kadar renkli, farklı karışımlara olanak sağlayan ve baharatlarla etlerin, soslarla sebzelerin nasıl bu kadar iç içe olduğunun anlaşılmasını sağlar. Yemekler genellikle bol baharatlı ve acı olsa da, Meksika yemeklerinin lezzeti taze otlar, sebzeler, meyveler ve baharatların cömert kullanımından kaynaklanan taze bir hafifliği de vardır. Mısır ve fasulye çeşitliliğiyle bilinen Meksika mutfağında, bunların yanı sıra sebze ve meyveler büyük yer kaplar. Ayrıca baharatlar Meksika mutfağının en dikkat çeken özelliklerindendir. En çok kullanılan baharatlar; Acı biber, toz kırmızı biber, kimyon, kişniş, tarçın, karanfil, anason, avokado yaprağı, kekik, tütsülenmiş toz kırmızı biber olarak sıralanabilir. Domates, misket limonu, kişniş, kırmızı soğan, avokado, biber türleri ve mısır gibi ürünler pek çok yemekte yer alır.
Ülkede çeşitli lezzetlerde ve renklerde; 90’dan fazla biber çeşidi yetiştirilir. Biber tüketiminde dünyada ilk sırada yer alan ülkede, biber eklenmemiş neredeyse hiç yemek yoktur. Acı biberin MÖ 5000’den beri kullanıldığına dair arkeolojik kanıtlar mevuttur.
Mısır, 7000 yıldan daha uzun bir süre önce yetiştirilen yerli bir mahsuldür. Teosinte denilen vahşi çimlerde yetiştirilen mısırın Meksika’da 60’tan fazla farklı çeşit var. Mısır, çok yönlülüğü dolayısı ile üretimi istikrarlı bir şekilde artmaktadır. Mısır yakıttan boyaya, diş macunundan kağıda kadar uzanan 4000’den fazla üründe kullanılır. Meksika mutfağında mısır unu ile hazırlanan ekmekleri ve tortillaları ile pek çok yemek hazırlanır.
Meksika’da yemek karın doyurmanın ötesinde keyif, sosyalleşme ve eğlenme anlamını taşır.
Meksika coğrafi, iklim ve kültürel yapı olarak altı farklı bölge olaraka ele alındığında, mutfaklar temelde aynı olsa da farklı özellikleri dolayısı ile ayrışır. Örneğin, Meksika’nın kuzeyi sığır, keçi ve devekuşu üretimi ile tanınır. Yucatan’da yiyecekler daha tatlı ve daha az baharatlı olma eğilimindedir ve achiote en yaygın baharattır. Oaxacan bölgesi tuzlu tamales ve köstebek soslarıyla bilinir. Orta Meksika’nın popüler yemekleri arasında carnitas (kızarmış veya kavrulmuş domuz eti) ve pozole (Kolomb öncesi bir et güveci) bulunur. Güneydoğu Meksika mutfağı, coğrafyası nedeniyle Karayip etkisine sahiptir ve hem balık yemekleri hem de baharatlı sebze ve tavuk yemekleri ile tanınır.
1521 İspanyol işgali, süt ürünleri, sarımsak, buğday ve koyun, domuz ve inek gibi çiftlik hayvanlarının Meksika Mutfağı’nda yer almasına, burada yetişen domates, kakao, vanilya, biber gibi mahsullerin Avrupa’ya taşınmasına sebep olmuştur.