Lezzetli Çorba Pişirmenin Püf Noktaları
- Nasıl bir çorba yapmak istersin? Terbiyeli mi, salçalı mı, kremalı mı, duru mu, taneli bir çorba mı hazırlıyorsunuz? Her tarifin farklı incelikleri vardır, bu yüzden uygularken yönteme dikkat etmek gerekir.
- Sebze çorbası hazırlarken sebzelerin renginin bozulmaması için biraz sirke ekleyebilirsin. Ancak pişme süresi dolayısı ile renkler değişecektir.
- Terbiye eklerken sıcaklığını tenceredeki sıcaklıkla dengeleyin, soğuk terbiye koymayın. Terbiye malzemesini çorbaya azar azar katarak karıştırın. Bir daha kaynatmayın. Böylece kesik görünümünü ortadan kaldırmış olursunuz. Aksi halde doğrudan döktüğünüz terbiye parçalara ayrılacak ve kötü bir görünüme sahip olacaktır.
- Su yerine, tarife uygun tavuk, et, balık veya sebze suları kullanın. Hatta çorbalara katmadan önce kullanacağınız sebzeleri haşlayarak ve suyunu ayırarak da sebze suyu elde edebilirsiniz. Bu sebze suyunu da çorbada kullanabilir, sebzelerin en sağlıklı kısmını da çorbaya eklemiş olursunuz.
- Suyu sıcak olarak ilave edin.
- Kullandığınız malzemelerin ve özellikle terbiye malzemelerinin taze olmasına dikkat edin.
- Sebzeli çorbalarda, aromayı elde etmek için sebzeleri soteleyin.
- En güzel çorbalar tereyağı ile hazırlananlardır.
- Taneli çorbalarda, tanelerin büyüklüğünü kaşığın alacağından daha küçük doğrayın.
- Krema ve sütü çorba piştikten sonra ekleyin.
- Yoğurtlu ve sütlü çorbaların kesilmemesi için tuzu en son ilave edin.
- Çorbanız tuzlu olursa, bir patatesi dörde bölerek içine atın. Patatesler yumuşayınca yemeğin tuzunu çekecektir. Ya da içine az miktarda şeker ekleyebilirsiniz.
- Çorbanızın kıvamı çok sulu olursa, ayrı bir yerde yağ ve un kavurup ekleyebilirsiniz. Bu işlem aynı zamanda ekstra tat kazanmasına da yardımcı olacaktır.
- Çorba yaparken soğan, havuç, domates, kereviz gibi sebzeler kullanılırsa daha lezzetli olur. Bu nedenle özellikle salçalı soslu bir çorba yapacaksanız soğanla ekstra olarak karıştırmanız kıvam koyultucu olarak görev almasının yanı sıra güzel bir tat verme konusunda da destek olacaktır.
- Çorbanın daha lezzetli olması için, üzerine yağda kızarmış kırmızı biber ya da maydonoz nane ekleyebilirsiniz.
- Bayat ekmeklerinizi, fırında kızartıp kıtırlaştırarak daha sonra çorbalarınızda, içine atmak suretiyle, kıtır ekmek olarak kullanabilirsiniz. Ev yapımı kratonlarınızı da böylece değerlendirmiş olursunuz.