Bugün sizin için çobanla karışık “Horiatiki Salatası” hazırladım. Güzel gün batımını yakalayarak, denizin sesiyle size getirdim… İçine de sevgili dostum @balbalyus un enfes balsamik sirkesini ekledim.
HORİATİKİ ÇOBAN SALATA
3 KİŞİLİK
2 adet domates
1 salatalık
1 adet kırmız soğan
1 çay bardağı dilim zeytin
4 dal fesleğen
5 dal maydanoz
1 çorba kaşığı kekik
1 dilim beyaz peynir
SOS
3 çorba kaşığı @balbalyus balsamik
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım limon suyu
Deniz tuzu
Açıkçası, bu temel malzemeleri ilk kim bir araya getirdiyse teşekkür ederek devam ediyorum…
*
*
*
Yaz sofralarının vazgeçilmesi çoban salata, komşularımızda da minik farklılıklarla sofraları süslüyor.
Yunanistan’da “Horiatiki”çoban salatanın kardeşi diyebiliriz. Domates, kırmızı soğan, biber, zeytin, kapari, kekik, sos olarak da zeytinyağı ve limondan oluşuyor. Üzerine de kocaman bir dilim enfes “Feta” peyniri konuluyor. Ayrıca salamura sardalya ve salata suyuna eşlik eden ufalanmış paximadia (peksimet) ilavesiyle lezzet uçuyor…
Benzer salata İtalyan’ın Toskana bölgesinde ise “Panzanella” olarak hazırlanıyor. Kızarmış ciabatta ekmek küpleri, bol domates, kırmızı soğan, salatalık, fesleğen, sirke ve zeytinyağı ile yapılıyor. Sirke yerine şarap sirkesi eklenebiliyor. Salataya ekmek bandıranların bayılacağı türden bir seçenek panzanella… Fettuş ise Lübnan ve Ortadoğu komşularımıza ait. Fettuşun içeriği domates, salatalık, kırmızı soğan, taze nane, maydanoz ve kızarmış “Pitta” adı verilen ince pideden oluşuyor. Bazen içine marul eklenebiliyor. Sosu çok lezzetli bu salatanın. Sumak, sarımsak, zeytinyağı, sirke ve limon suyuyla hazırlanıyor. Zaten içindeki pideler yine ekmek banma görevini sizin için yapıyor.