Kudret Narı

Kudret Narı (Bitter Melon) Şifası ve Dikkat Edilmesi Gerekenler Kudret narı (Momordica charantia), tropik bölgelerde yetişen ve geleneksel tıpta  kullanılan şifalı bir bitkidir. Meyvesi, çekirdekleri ve yaprakları birçok hastalık için faydalı olabilir.  Kudret narı mucizevi faydaları olsa da, doğru kullanımı önemlidir. Her doğal ürün gibi, kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Sağlığınız için her zaman uzman görüşü…

Details

Neden Tütsü Kullanılır? Ev Yapımı Portakal Tütsüsü

Tütsüler ve Hakkındaki Gerçekler Tütsüler, yüzyıllardır hem dini ritüellerde hem de günlük yaşamda kullanılan aromatik materyallerdir. Bugün, tütsü kullanımı meditasyon, yoga, ve genel yaşam kalitesini artırmak için popüler bir uygulama haline gelmiştir. Tütsülerin Tarihi Tütsü kullanımı, antik uygarlıklara kadar uzanır. Eski Mısır, Çin ve Hindistan’da tütsüler, dini törenler, meditasyon ve şifa amaçlı kullanılmıştır. Örneğin, Mısırlılar,…

Details

Ev Yapımı Öksürük Şurubu

Ev Yapımı Öksürük Şurubu Mevsim geçişlerinde alerjik bir durumum olduğu için maalesef yıllardır öksürük olurum. Bu yüzden de hazırladığım bu karışım beni rahatlatır. Ben yemeklerden sonra bir çorba kaşığı kullanıyorum. Kesinlikle ilaç tavsiyesi olmadığını belirtmek isterim. Herhangi bir sağlık probleminiz ve alerjik durumunuz yoksa doktorunuza danışarak ve doktor kontrolünde kullanabilirsiniz. Tedavi amaçlı ve tıbbi tedavi degildir. Doğal…

Details

Turunç Meyvesi Ve Mucizevi Faydaları

TURUNÇ, ŞİFASI VE MUTFAKTA KULLANIMI Latince; citrus aurantium, dünya onu ekşi portakal, Sevilla portakalı veya günümüzde popüler olan ismi neroli olarak tanıyor. Meyvesi, yaprakları, tohumları – çekirdekleri, çiçeği özellikle terapik yağlar ve kozmetik üretiminde kullanılıyor. Akdeniz, Güney Asya, Karayip Adaları, Güney Afrika’da yetişiyor. Anti-inflamatuar ve antiviral özelliklere sahip olması dolayısı ile önemli. İçeriğindeki yoğun C vitamini…

Details

Şifa Ve Lezzet Deposu “Turp Otu”

Turp Otu Aromatik ve lezzetli turp otu; eşek turpu, eşek mancarı, yabani turp adlarıyla da bilinir… Batı Asya, Kuzey Afrika, Akdeniz ve Güney Avrupa’da doğal ortamda yetişir. Karaciğer dostu, antioksidan ve C vitamini kaynağıdır. Kalp ve damar sağlığını koruyucu etkileri vardır. Mutfakta Kullanımı: Genç yapraklar çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilir. Biraz acı ve teremsi bir…

Details

Lezzetli Çorba Pişirmenin Püf Noktaları

Lezzetli Çorba Pişirmenin Püf Noktaları Nasıl bir çorba yapmak istersin? Terbiyeli mi, salçalı mı, kremalı mı, duru mu, taneli bir çorba mı hazırlıyorsunuz? Her tarifin farklı incelikleri vardır, bu yüzden uygularken yönteme dikkat etmek gerekir. Sebze çorbası hazırlarken sebzelerin renginin bozulmaması için biraz sirke ekleyebilirsin. Ancak pişme süresi dolayısı ile renkler değişecektir.  Terbiye eklerken sıcaklığını…

Details

Doğru Çay Demlemenin Püf Noktaları

Bitki Çaylarını Doğru Hazırlamanın Püf Noktaları Yüzlerce yıldır, pek çok bitkiden lezzetli ve şifalı çaylar hazırlıyoruz. Bu çayları hazırlarken bitkinin niteliğini kaybetmemesi ve bize faydalı olması için kurallarına uymak önemli. Farklı çay hazırlama yöntemleri çayın lezzeti, faydası ve görünüşünü de etkileyecektir. Doğru Çay Demlemenin Püf Noktaları Çay demlerken kullanılacak malzeme cam, porselen veya toprak olmalıdır.…

Details

Sağlıklı Mutfağın Sırları – Sağlıklı Pişirme Yöntemleri

Sağlıklı ve dengeli beslenme; bitki ve hayvanların sağlıklı ortamda, kimyasaldan uzak yetiştirilmesi, toplanması, depolanması, satış alanlarının  düzenlenmesi ve soframıza gelene kadar olan tüm süreçlerin titizlikle işleyişidir. Sağlıklı Mutfağın Sırları İşlenmiş, rafine edilmiş ürünler yerine taze, işlenmemiş veya az işlenmiş gıdalar mutfağımızda yer almalıdır. Yiyecekler kadar temiz ve güvenli içme suyu da sağlığımız için önemlidir. Mutfakta…

Details

CAM GİBİ REÇEL YAPMANIN PÜF NOKTALARI

Cam Gibi Reçel Yapmanın Püf Noktaları Meyvelerin taze, kimyasaldan arınmış ve beresiz olmasına dikkat edin. Su ekleyecekseniz klorsuz olmasına dikkat edin. Meyvelerin üzerine şeker serpmek lezzeti ortaya çıkaracağı gibi, eklenecek su miktarını azaltacaktır. Dibinin tutmaması için ısıya dayanıklı cam bilyeyi pişirirken tencerede kullanabilirsiniz. Parlak olması için 1 kg meyve için 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave…

Details

İSPANYOL MUTFAK KÜLTÜRÜ

İspanyol Mutfak Kültürü İtalyanlar ve Fransızlar gibi İspanyollar da yemeklerinin dünyanın en iyisi olduğuna inanırlar. Çok kültürlü bir mutfağa sahip olan İspanyol Mutfağı benim de favorilerim  İspanyol Mutfağı’nın başrol oyuncularını; şarap, zeytin ve zeytinyağı, Iberico jambonu, deniz ürünleri yemekleri ve tabii ki tapaslar olarak sıralayabiliriz. İspanyol mutfağı, Akdeniz ve Atlantik Okyanusu ile çevrili olduğu için…

Details

TAŞ GİBİ YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI

TAŞ GİBİ YOĞURT YAPMANIN PÜF NOKTALARI Güvenilir bir sütünüz varsa en lezzetli yoğurda ilk adımı atabilirsiniz. Yoksa pastörize “Günlük” sütle de yapabilirsiniz. Sütün yağ oranı yüksek olursa, yoğurdun yoğunluğu artacaktır. Sütü kaynatacağınız tencere deterjandan arınmış ve sudan geçirilmiş olmalı. Sütü önce kaynatın ve ocağı kısarak ilk halinden 1 parmak daha aşağı seviyeye kadar buharlaşmasını sağlayın.…

Details

ÇAVDAR VE FAYDALARI

Çavdar Buğdaygiller (Poaceae,Gremineae) ailesinden olan çavdar, soğuğa dayanıklı ve yüksek rakım tahıllarındandır. Zor iklim koşullarına dayanıklılığı sayesinde verimsiz topraklarda da hasadı yapılabilmektedir. Sonbaharda ekilen çavdar, yaz başında toplanır. Yüksek besin değeri nedeniyle günümüzde büyük popülerlik kazanan çavdar (Secale tahıl),  son zamanlarda daha da popüler hale gelen bir tahıldır. İlk kez MÖ 400 yıllarında Güney ve…

Details

HOLLANDA MUTFAĞI

Hollanda Mutfak Kültürü 1900’den önce,  Hollanda’ya  ilk kültürel dokunuş “Kolomb Mübadelesi”ydi. 15. yüzyılda Amerika ve Avrasya arasındaki temas, Amerikalıların elma ve pirinç gibi ürünlerle tanışmaları,  aynı zamanda ilk kez domuzları ve tavukları görmeleri (ve yemeleri) anlamına geliyordu. Atlantik’in diğer tarafında, patates, domates, kakao ve biber gibi yiyecekler artık Avrupalılar’la tanıştırılmıştı. Ancak bu gıda maddelerinin çoğu…

Details

Çikolata Ganaj Nedir, Nasıl Kullanılır?

ÇİKOLATA GANAJ (Ganache) Ganaj, belli oranda çikolata ve kremanın bir araya gelerek pürüzsüz, kadifemsi kıvamda olan bir tür çikolata kremasıdır (emülsiyon). İlk olarak Paris’li oyun yazarı-şekerlemeci Paul Siraudin tarafından yapıldığı düşünülmektedir. Soğutulduğunda kıvamı sert ve neredeyse çiğnenebilir olabilir; sıcak olduğunda, akar. Çikolatanın kremaya oranına bağlı olarak, ganaj geniş bir doku yelpazesine sahip olur. Ganajın temel…

Details

KAYISI VE ŞİFASI

KAYISI VE ŞİFASI Kayısının Tarihçesi Başlangıçta kayısın Çin’de evcilleştirildiği düşünülse de, Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin’i de içine alan geniş bir coğrafya kayısın anavatanıdır. Kayısı ülkemizin yerli bitkilerinden olan ve tarihten önceki çağlardan beri tanınmakta bulunan erik meyvesi ile karıştırılarak buna “Sarı Erik” veya yalnız “Erik” adı verilmiştir. Ancak büyük İskender’in seferleriyle IV. asırda…

Details

HAYIT BİTKİSNİN FAYDALARI NELERDİR?

Hayıt Bitkisi Nedir? Faydaları Nelerdir? Hayıt, ( beşparmak otu -Vitex agnus-castus ) mineçiçeğigiller ailesindendir. Akdeniz ve çevresi,  Anadolu, batı Asya ve güneybatı Avrupa’ya özgü bir bitkidir. Haziran – Ağustos aylarında çiçeklenir ve kışın yapraklarını döker. Aromatik bir tada ve baharatlı bir kokuya sahiptir. Hayıtın kökünden, tohumlarından, yapraklarından ve çiçeklerinden faydalanılır. Sapları da ayrıca sepet yapımında…

Details

TARZ-I HUSUSİ – TARSUSİ KAHVE NEDİR?

Tarz-ı Hususi Kahve (Tarsusi Kahve) Çay bardağında içilen bu kahve türü, Süvari kahvesi veya Anadolu’da Tarsusi ismiyle de yer alır. Rivayete göre çay bardağında servis edilen bu kahve, Osmanlı döneminde kişiye özel anlamına gelen Tarz-ı Hususi ismiyle biliniyormuş. Diğer bir rivayet ise; Tarz-ı Hususi bin kısaltılmışı gibi, Tarsusi denilmesi kahvenin Tarsus bölgesine ait olduğunu düşündürmüş.…

Details

GRANÜL / INSTANT KAHVE NEDİR?

Granül / Instant Kahve Nedir? En basit tanımıyla; Kahve çekirdekleri içinde bulunan bitki suyunun, dondurmak suretiyle kristalelendirme veya püskürtme yöntemleriyle geriye kalan posasıdır… Püskürtme Yönteminde; demlenen kahve endüstriyel ortamda, sıcak havaya doğru püskürtülür ve içindeki su hızlıca buharlaşır ve kurumuş kahve ayrışır. Dondurma Yönteminde; demlenen kahve dondurulur ve küçük parçalar haline getirilerek kurutulur ve granül…

Details

Kavun Çekirdeği Faydaları Ve Kullanımı

KAVUN ÇEKİRDEĞİ TARİFLERİ VE ŞİFASI  Pek çok meyvenin çekirdeği en az kendisi kadar şifalı. Kavun çekirdekleri de aynı şekilde pek çok faydası olan çekirdeklerden. Yazın yediğimiz ve ayıkladığımız çekirdekleri kurutarak yıl boyu faydalanabiliriz. Kavunla çekirdekler benzer besin öğelerine sahiptir. A, B6, B12, D, E, K, niasin (B3), riboflavin (B2), tiamin (B1), pantotenik asit (B5) ve…

Details

Kabağın Faydaları ve Kullanımı

KABAK Kabak Nedir? Sebze olarak anılsa da çekirdeklerinden dolayı meyveler sınıfındadır. Hemen hemen dünyanın pek çok yerinde, farklı tür, renk, boyut ve şekilde yetişir. Kabağın Mevsimi Tezgahlarda 4 mevsim bulunsa da, ülkemizde Mayısın 2. yarısından, sonbahara kadar kabağın mevsimidir. Kabağın Saklanması Kabağı taze olarak satın aldıktan sonra oda sıcaklığında 2 gün, buzdolabında 1 hafta muhafaza…

Details

Kirazın, Kiraz Sapının, Kiraz Çekirdeğinin Faydaları ve Kullanımı

KİRAZ SAPI VE KİRAZ ÇEKİRDEĞİ KULLANIMI KİRAZIN FAYDALARI KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN Lezzetinin, güzel görüntüsünün yanında kiraz, pek çok faydaya sahip. Sarıdan siyaha yakın bordoya kadar pek çok rengi ve çeşidi var. C vitamini, potasyum ve lif kaynağı. Sağlığımızı korumaya ve kronik rahatsızlıkları gidermeye yardımcı antioksidanlar açısından çok zengindir. Artirit ve gut hastalığı için tavsiye edilen…

Details

Sebzeler Çiğ mi, Pişmiş mi Tüketilmeli?

SEBZELER ÇİĞ Mİ, PİŞMİŞ OLARAK MI TÜKETİLMELİ? Çiğ ve pişmiş sebzeleri fayda açısından karşılaştırmak biraz karmaşıktır. Bazı sebzeler çiğ olarak tüketildiğinde daha faydalı iken, bazıları piştikten sonra daha yararlıdır. Mineraller ısıya maruz kaldığında emilimi artarak daha fazla yarar sağlıyor ( demir, magnezyum, kalsiyum, çinko gibi) Vitaminler ikiye ayrılıyor: Yağda çözünenler: A,D,E,K – ısının etkisi bozulması…

Details

Baklanın Tarihçesi & Hikayesi

BAKLA HİKAYESİ M.Ö. 6000 li yıllardan bu yana sofralarımızda… Hatta adını tüm nohut, mercimek, fasulye grubuna vererek “baklagil” dedirtmiş. Ancak onlar kadar sofralarda, kitaplarda adı geçmemekte.  Hatta fasulyenin bir türü olarak adlandırılmaktadır. Yaşadığım yerde narenciye ve özellikle zeytin ağaçlarının altına bolca ekiliyor, toprağı azot bakımından zenginleştiriyor. Protein bakımından zengin, idrar yollarını temizleyici ve böbrek fonksiyonlarını…

Details

MEKSİKA MUTFAĞI

Meksika Amerika kıtasının güneyinde yer alır. Zengin bir tarihsel geçmişe sahip Meksika mutfağı, Azteklerden Zapoteklere, Otomilerden Mayalara kadar bölgenin eski yerlilerinin mutfak kültürü ile İspanyol, Fransız, Arap ve Karayip mutfaklarının birleşimidir. Meksika’da yemek, önemli bir kültür öğesidir. Renkli kültürü dolayısı ile zengin mutfak tarihine sahip bir ülkedir. Otantik Meksika yemekleri renkli, baharatlı ve hem taze hem…

Details

MERCİMEK VE ÖZELLİKLERİ

MERCİMEK Mercimek (Lens), baklagiller (Leguminosae) takımının kelebek çiçekliler (Papilionatae) ailesine bağlı bağlı bir bakliyat türüdür. Dünyada ılıman ve yarı tropik iklim koşullarında yetişmektedir. Ülkemizde neredeyse ( Doğu Karadeniz hariç) tüm bölgelerde yetiştirilmektedir. Mercimek, diğer bakliyatlara göre daha yüksek protein miktarına sahiptir. MERCİMEĞİN TARİHÇESİ Eski çağlardan beri kültüre alınmış olan mercimeğin iri taneli olanları Akdeniz Bölgesi;…

Details

Meyveler Nasıl Kurutulur?

Geleneksel besin saklama yöntemlerinden olan kurutma yüzlerce yıldır kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Göçebe bir yaşamdan geldiğimiz için hem taşıma kolaylığı hem bozulmadan uzun süre saklanabilmesi hem de beslenme açısından besinleri kurutma yöntemimiz çok kıymetlidir. Sebze ve meyvelerin kurutulması yanında yoğurdu, etin, balığın, hamur işlerinin kurutulması Türk Mutfağı’nın temellerindendir. XI. yüzyılın iki büyük Türk yazarı Yusuf…

Details

Evde Yumurta Nasıl Pastörize Edilir?

Yüksek bir tencereye kullanmak isteyeceğiniz ve tencerenin alacağı miktarda yumurtayı koyun. Yumurtaların üst üste gelmemesine dikkat edin. Yumurtaların üzerini iki parmak geçecek kadar soğuk su koyun. Ocağın altını yakın ve mutfak derecesini suya batırın. Sıcaklık 60 C ye ulaştığında hemen bir miktar soğuk su koyarak sıcaklığı mümkün olduğunca ve 3 dakika boyunca bu derecede tutun.…

Details

Yeşil Eriğin Faydaları

Nihayet bu yıl da kavuştuk eriklere… Kendi bahçesinde erik ağacı olup da komşunun bahçesindekini sevenlerden misiniz? Ben kesinlikle öyleydim çocukken.. Aslında mevsimi çok uzun değil yeşil eriğin ve varken hem şifasından hem de lezzetinden mümkün olduğunca faydalanmakta fayda var. Ben erik zamanı sebze yemeklerinin çoğuna, pişirirken ilave ediyorum. Hafif ekşimsi tadı ve kokusuyla enfes bir…

Details

Çoban Salata Ve Komşu Salatalar

Bugün sizin için çobanla karışık “Horiatiki Salatası” hazırladım. Güzel gün batımını yakalayarak, denizin sesiyle size getirdim… İçine de sevgili dostum @balbalyus un enfes balsamik sirkesini ekledim. HORİATİKİ ÇOBAN SALATA 3 KİŞİLİK 2 adet domates 1 salatalık 1 adet kırmız soğan 1 çay bardağı dilim zeytin 4 dal fesleğen 5 dal maydanoz 1 çorba kaşığı kekik…

Details

Breton Çorbası

Breton Fransa’da bulunan bir bölgenin adı. Burada neredeyse artık hiç konuşulmayan “Kelt” kökenli bretonca konuşuluyor. Breton çorbasını ilk olarak Çorbanın Kitabı 1 için hazırlamıştım. O günden bu yana en sevdiğim çorbaların başında geliyor. Tabii benim çorba aşkımı biliyorsunuzdur artık… Bu çorbanın balıklısı, tavuklusu ve etlisini de hazırlayabilirsiniz. Orjinal tarifte sebzeler daha yoğun ve hafif güveö…

Details

Affogato

Kısaca dondurmalı kahve olarak tanımlayabileceğim affogato, İtalyanların çok sevdiği bir içecek. Ben abartarak hazırladığım için fotoğrafta dondurma yoğun gözüküyor. Aslına bakarsanız; 1 gelato veya dondurma topu üzerine sıcak double espresso dökülerek hazırlanıyor. Badem likörü veya “Bicerin Kahve” eklenerek de yapılabiliyor. Kahve ve dondurmayı sevenler için muhteşem bir birliktelik… Şimdi İtalya’ya affogatoya eklenenlerle mini bir yolculuk…

Details

Fransa Kampı-2017

Slovenya ertesi ana kampımız olan Fransa’nın Toulon yakınlarındaki Dolce Fregate Hotele varmak üzere yola çıktık. Marsilya havaalanında bizim UEFA karşıladı. Karşılama oldukça görkemli ve heyecan vericiydi. Çok sayıda polis ne güvenlik ekibi eşliğinde TOULON A doğru yola çıktık. Yol boyunca Akdeniz Bölgesi’nin tüm özelliklerini hissettim. Hatta Datça yolunun eşsiz çam ve biberiye kokan, bol yeşillikli…

Details

Slovenya Kampı-2017

Dünyanın sanırım en güzel şehirlerinden birini daha görme şansı yakaladım. Binaları, sokakları zaman tünelindeymişçesine dizilmiş. Üç nehrin birleştiği üçlü bir köprü var. Üzerinde dileğinizin olması için kilitler takıyorsunuz. Ben kalbimden diledim tüm güzellikleri… şehri gezerken rehber arkadaşım Daniel eşlik etti bana. Zamanım pek fazla olmadığı için görülmesi gereken yerleri birlikte dolaştık. Üniversite ve müzik okullarının…

Details

Milli Takım Antalya Kampı-2015

Euro 2016 için ilk kamp durağımıza geldik. Antalya’nın mis havası, eşsiz doğası hemen sizi kucaklayıveriyor. Gelmeden epey önce otelin Executive Şefi Recai Erdoğan’la mönü hazırlıklarına başlamıştık. Ben takımdan bir gün önce otele geldim. Tabii tüm kontroller yapıldı. Ertesi gün mönülerimiz sunulacak. Burada oldukça zengin içerikli hazırlıklarımız var. Malum Avrupa’ya gitmeden Türk Mutfağı’na doyalım… Bize ayrılan…

Details

A Milli Futbol Takımı Süreci

A Milli Takım SüreciKitabımı beğenen dönemin teknik direktörü Sayın Fatih Terim’in daveti üzerine A Milli Futbol Takımı ile çalışmaya başladım.2013 Yılında… 2013 yılında, Filiz Makarna için “Makarnanın Kitabı” projesini gerçekleştirdim. Makarnaya farklı bir dokunuşla, Türk Mutfağının en özel yemeklerini makarna sosu olarak hazırladım ve farklı yöntemlerle makarna pişirmede özgün bir bakış açısı sunmaya çalıştım. Kitabımı beğenen…

Details

Patlıcan

Anavatanı Doğu Asya, Hindistan kökenli bir bitki olduğu yaygın bir görüştür. Ancak son yapılan arkeolojik kazılarda Karya Uygarlığı’nda mermere işlenmiş patlıcan figürlerine rastlanmış. Bu durumda Ege Bölgemiz mevcut patlıcan araştırmalarına yeni bir yön verecektir. Mutfağımızda en çok yemeği yapılan sebzelerin başındadır. Çorbalardan salatalara, böreklerden, pilavlara, kızartmasından, musakkasına, oturtmasına, tatlısına hatta reçeline kadar pek çok seçenekte…

Details

Fındık

“Pont Exinus” Karadeniz’in antik çağdaki adıdır. Fındık kelime kökeni olarak bu antik adın “pontik” sözcüğünden türemiş olduğu söylenmektedir. Pontus cevizi de denilen fındık Karadeniz’den farklı coğrafyalara yayıldığı söylense de bazı tarihçiler, Orta Asya’dan Karadeniz’e getirildiğini ifade etmektedirler. M.Ö. 2838 yıllarında Çin’ de de yetiştiriciliğinin yapıldığı yazılı kaynaklardan aktarılmaktadır. Ülkemizde ticareti yoğun olarak yapılan fındık önemli…

Details

Selenyumun Sağlığa Faydaları

Selenyumun Sağlığa Faydaları Nelerdir? 1-Selenyum Nedir?2-Selenyumun Sağlığa Faydaları Nelerdir?3-Selenyum Kaynakları Nelerdir?4-Günlük Selenyum İhtiyacımız Ne Kadardır?5-Selenyum Fazla Alındığında…6-Selenyum Toksisitesi Belirtileri Nelerdir? Son zamanlarda özellikle sporcu beslenmesi konusunda en çok şu soru soruluyor: Sporcu beslenmesini uygulamak için mutlaka sporcu mu olmak gerekiyor? Hayır, sporcu beslenmesi kendi içerisinde tabii ki bazı özel uygulamalar barındırıyor ancak sporcu beslenmesi de…

Details

Glisemik İndeks Nasıl Düşer?

Glisemik İndeks Nasıl Düşer? 1-Glisemik İndeks (Gİ) Ve Glisemik İndeks Tablosu Nedir?2-Glisemik İndeks Tablosu3-Glisemik Yük4-Glisemik İndeks Nasıl Düşer?5-Sporcu Beslenmesinde Doğru Glisemik İndeks Kullanımı6-Monosakkarit Nedir? Sporcu beslenmesinde olduğu kadar sağlıklı beslenme şeklimiz için de glisemik indeks son derece önem teşkil ediyor. Son derece önemli olan glisemik indeks konusuna farklı açılardan bakalım… Glisemik İndeks (Gİ) Ve Glisemik…

Details