Kısaca dondurmalı kahve olarak tanımlayabileceğim affogato, İtalyanların çok sevdiği bir içecek. Ben abartarak hazırladığım için fotoğrafta dondurma yoğun gözüküyor. Aslına bakarsanız; 1 gelato veya dondurma topu üzerine sıcak double espresso dökülerek hazırlanıyor. Badem likörü veya “Bicerin Kahve” eklenerek de yapılabiliyor. Kahve ve dondurmayı sevenler için muhteşem bir birliktelik… Şimdi İtalya’ya affogatoya eklenenlerle mini bir yolculuk yapalım…
#ESPRESSO: 1800 lü yılların sonunda Angelo Moriondo tarafından patenti alınan makinayla birlikte espresso pişirilmeye başlanıyor. Türk kahvesi kadar ince öğütülmüş değil ancak yine de ince (superfine) olarak tanımlanabilecek şekilde öğütülüyor. Kahvenin az miktarda kaynar suyla basınç altında pişirilmesidir.
#GELATO: Kısaca İtalyanlara özel bir dondurma çeşidi olarak tanımlayabiliriz. En belirgin özelliği taze dondurma olması ve yumuşaklığı. Günlük olarak üretilen geleneksel gelato süt, krema ve taze meyvelerle hazırlanıyor. Şeker oranı daha düşük ve tadı meyvelerden dolayı daha yoğun.
#BİCERİN KAHVE: Cam bardakta servis edilen, sıcak çikolata, süt köpüğü ile hazırlanan bir çeşit espresso diyebiliriz. İçeriğindeki çikolata ve süt, espressoyu yumuşatıyor.