A Milli Takım Süreci
2013 Yılında...
2013 yılında, Filiz Makarna için “Makarnanın Kitabı” projesini gerçekleştirdim. Makarnaya farklı bir dokunuşla, Türk Mutfağının en özel yemeklerini makarna sosu olarak hazırladım ve farklı yöntemlerle makarna pişirmede özgün bir bakış açısı sunmaya çalıştım. Kitabımı beğenen dönemin teknik direktörü Sayın Fatih Terim’in daveti üzerine A Milli Futbol Takımı ile çalışmaya başladım. Bu dönemde de Sayın Mirca Lucescu ile çalışmaktayım.
Sporcu beslenmesi, performansı etkileyen en önemli kriterlerin başında geliyor. A Milli Futbol Takım’ı yöneticileri ve sağlık kurulu bu konuda son derece duyarlılar. 2013 yılından beri uzman bir ekibin desteği ile menüleri hazırlanmasından, kamplarda doğru uygulanmasına kadar olan tüm süreci yönetiyorum.
İlk 1 yıl benim için kolay olmadı. Birbirimize alışmamız, dünyayı gezerken farklı mutfaklarda çalışma alışkanlıkları kazanmak zor bir süreçti ancak özellikle sporcu beslenmesi üzerinde deneyimli yabancı şeflerle çalışmak yeni bilgiler öğrenmemi sağladı.
A Milli Takım olarak yıl içinde ülkemizde ve farklı ülkelerde kamplar yapıyoruz, maçlara gidiyoruz. Gidilecek yer neresi olursa olsun, beslenme programımızın aksamaması gerekiyor. Hangi ülkeye gidilecekse, öncesinde ben ülkeyi yeme – içme kültürü açısından araştırıyorum. Kalınacak yerin mutfak özellikleri ve ekibin donanımını öğreniyorum. Ardından menu planlama geliyor. Planladığım menu sağlık ekibimizin kontrolünden geçiyor. Onaylandıktan sonra menu gönderiliyor. Eğer menüde yapılması sıkıntılı ürünler varsa, reçelendirme aşaması başlıyor. Neredeyse her kamp için mini bir tarif kitabı hazırlıyorum.
Çalışmayı yaparken, her öğün farklı bir karbonhidrat grubuna ağırlık vermeye çalışıyorum. Bunun yanında protein, sebze – meyve, tahıllar, bakliyatlar menünün diger bölümlerini oluşturuyor.
Sporcu beslenmesinde tatlı yok zannetmeyin. Tatlılar şekersiz veya az şekerli hazırlanıyor. Katkı, koruyucu içeren gıdalar, yoğun tatlılar, tuzlular, yağlı yiyecekler, şarküteri ürünleri , kızartmalar, beslenme planımızda yer almıyor. Ürünlerin seçimi dışında, bizler pişirme tekniği olarak da en sağlıklı yöntemleri uyguluyorum. Tabii planlamayı yaparken takımın sağlıklı beslenmesinin yanında, damak tadına da hitap eden çeşitlerin olmasına özen gösteriyorum. Ülkelerin imza yemekleri, eğer diyetimizi bozmayacaksa, mutlaka menülerimizde yer alıyor. Menüleri planlarken yerel ve taze ürünlere de yer veriyorum.